Skip to main content

Aliančí týden modliteb 2018

By 14. 12. 2017informace

Zveme Vás k modlitbám, které se konají vždy na začátku kalendářního roku. Tentokrát za obnovu církve. Více najdete níže a to přímo od pořadatele, kterým je ČEA

 

Obnova církve

Církev se musí neustále budovat. A bude vždy chátrat a vždy se znovu obnovovat. (T.S. Eliot, Skála)

Pokud se neměníme, přestaneme být tím, kým jsme.

Dostává se vám do ruky průvodce pro Alianční týden modliteb v roce 2018, který je věnován společným modlitbám za obnovu církve.  Když se v českých končinách řekne obnova církve, každý si představí něco jiného podle církevní tradice nebo zbožnosti v níž vyrostl. Probuzenecké kruhy vyhlížení probuzení shůry, pietisté by akcentovali obnovu církve přes obnovu osobní zbožnosti, některé charismatické kruhy by zdůrazňovaly větší důležitost duchovních darů a očekávání na moc Ducha svatého, v katolické tradici se mluvilo o „zdnešnění církve“ či liturgické obnově, jiné kruhy by zase trvaly na tom, že pravou cestou je obnova reformované ortodoxie, jiní volají po zcela nové eklesiologii – nových organických formách církve, které by nás vymanily ze „zkostnatělých“ a evangelizačně neplodných církevních struktur. Ti chtějí obnovit církve skrze větší otevřenost a srozumitelnost vůči nevěřícím, druzí skrze církev otevřenou mladým lidem. Jedni chtějí na obnově koncepčně pracovat, druzí radí zůstat věrní tak, jak jsme s tím, že Bůh už si svou církev a ty své nějak povede, a že nemá smysl vymýšlet jakékoli strategie. Jedni akcentují obnovu přes proměnu lidského, aby mělo prostor božské, jiní přes obnovu božského, s tím, že lidské se „přidá“.

Každopádně je církev v Evropě v období nebývalého kvasu, kdy si stále více a více křesťanů klade otázky ohledně toho, jak by měla církev vypadat a co by jí mohlo pomoci znovu nalézt svůj smysl a spojení s komunitou, která ji obklopuje. Systém státních církví a nominálního křesťanství se pomalu hroutí, církev se stává hodnotovou i mocenskou menšinou, ale zároveň má jedinečnou šanci se znovu nalézt a spolu s tím najít i nové cesty k lidem, kteří potřebují evangelium.

Již staletí církev chápe, že se musí stále obnovovat, aby nacházela po obdobích úpadku kreativní sílu nově naplňovat své poslání. Že se musí měnit, aby nepřestala být tím, kým je. Současný početní úpadek evropské církve, její marginalizace, zvětšující se mezera a odcizení mezi křesťanstvím a obecnou kulturou, jistá ustrašenost církví, krize misijního rozměru církve – to všechno jsou reálné skutečnosti, ale nikoli neměnné. Církev ve své historii potýkala s neméně vážnými krizemi a výzvami a ukázala, že se z Boží milosti dokáže velmi dobře adaptovat. Pravděpodobně to bude znamenat, že mnohé bude „umírat“ a slábnout, ale zároveň uvidíme známky nového života a inovace z nepředvídatelných míst a zdrojů.

Život církve obsahuje složku neměnnou, ustanovenou Bohem, a části podléhající změnám. Tyto části se postupem času mohou nebo dokonce musí měnit, jestliže do nich proniklo něco, co neodpovídá povaze evangelia, nebo jestliže zastaraly. Joseph Ratzinger kdesi napsal, že: „všechno, co vytvoří v církvi lidé, musí uznat svůj služebný charakter a ustoupit tomu, co je podstatné.“ Změna ovšem nepřichází automaticky. Jsou reálná rozhodnutí a volby, které je třeba učinit. Církev není jen pasivní obětí anonymních procesů okolního světa nebo svých tradic. Může činit rozhodnutí a změny ve svém vnitřním životě a strukturách, v hodnotách i prioritách i komunikaci a vedení, které mohou zásadním způsobem ovlivnit její budoucnost. Obnova je možná, ale neznamená to, že mnohé církve nebo společenství neumírají nebo jim nehrozí zánik. O to více je ale důležité hledat Boží vůli a přítomnost na modlitbách.

Jako podklad modliteb ATM 2018 jsme vybrali texty z prvních 3 kapitol knihy Zjevení. V dnešní době je víra nadmíru individualizovaná, ale v těchto textech se Bůh obrací na celá společenství sborů v jejich konkrétní situaci, ale vždy také k dalším sborům té doby nebo v budoucnosti, jak naznačují dovětky „Kdo má uši, slyš, co Duch praví církvím.“ Bůh povzbuzuje i napomíná celá společenství a vyzývá je k proměně. Čteme zde dopisy církvím, které jsou věrné i pronásledované, morálně narušené i církve kompromisů, církve vlažné i mrtvé, aniž by si toho byly vědomy. Jsou nám podobné i nepodobné. Co by ale obsahovaly Boží dopisy našim sborům a farnostem? Máme odvahu se za takový dopis modlit a konat podle něj? Ecclesia reformata, semper reformanda, secundum verbum dei – církev obnovená a stále ochotná k obnově podle Slova Božího. Není lepší oslavy Reformace, než je modlitební a praktický zápas o obnovu našich církvi? Tak jistě bude Kristus oslaven.

Jiří Unger – tajemník ČEA

 

Sbírka Aliančního týdne modliteb 2018

Již tradičně prosíme, abyste během modlitebních shromáždění uspořádali také sbírku. Tentokrát bychom její výtěžek rádi věnovali na potřebu rozšíření projektu Cesta obnovy (který je zaměřen na oblast obnovy sborů) i do dalších denominací, které o ni projeví zájem. V současné době tento projekt běží jako pilotní ve sborech Církve bratrské, ale ČEA by ráda poskytla tento zdroj i dalším denominacím a sborům, a výtěžek této sbírky bude věnován právě na tento účel a podporu vedoucích, kteří by chtěli tento nástroj používat.

Své dary na tento účel můžete zasílat s variabilním symbolem 2118 na účet ČEA – č.ú. 13808359/2010. Předem děkujeme za Vaši štědrost.

Rádi bychom vám také poděkovali za vaši podporu Sítě křesťanských učitelů a konkrétně pak  fondu Vzdělávání křesťanských učitelů v rámci sbírky ATM 2017.  Na podporu stipendií pro křesťanské učitele a lektory pro získání aprobace pro Etickou výchovu a absolvování Lektorské akademie bylo vybráno 153 000,- Kč.

Pokud byste raději podpořili některý z projektů ČEA nebo její činnost obecně, můžete dary zasílat na č.ú. 13808359/2010 s variabilním symbolem 1100 nebo použijte pro okamžité a jednoduché zaslání vaší podpory dárcovskou bránu ČEA.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..