Skip to main content

Láska v akci

By 10. 12. 2017kázání

Téma: Láska v akci

Kázající: Josef Horský

Čtení: Ezechiel 34:2-28

Běda vám všem vůdcové Izraele, kteří se staráte jen o svůj vlastní prospěch. Pořádáte hostiny, jíte samá vybraná jídla a oblékáte se do honosných šatů, ale o svěřené stádo, vlastní lid se nestaráte. Nijak jste nepomohli slabým, nepečovali jste o nemocné. Nehledali jste a nepřivedli zpět ztracené, ale vládli jste nad nimi silou a ukrutností. Nebylo pastýře, který by je vedl, a proto se všichni rozutekli. Zabloudili a zatoulali se do všech končin země a stali se snadnou kořistí divokých šelem.

Proto nyní, falešní pastýři, dobře poslouchejte. Já, váš panovník Hospodin stojím proti vám a budu vás volat k odpovědnosti. Připravím vás o stádo mého lidu, zachráním je před vámi jako své ovce, aby se již nikdy nestaly kořistí vašeho sobectví. Potom své ovce vyhledám a postarám se o ně. Najdu ztracené a přivedu zpět všechny, co zabloudili. Ovážu jejich rány a pozvednu slabé. Avšak vykrmené a silné porazím. Budu se o své stádo starat velkoryse a spravedlivě.

Vy, mé ovce, já jsem váš Panovník Hospodin a budu vás soudit. Rozdělím vás na dobré a zlé jako berany a kozly. Vy, tučné ovce, jste tak dlouho odstrkovaly a trkaly svými rohy ty slabší, až jste je nadobro odehnaly. Já se však svého stáda zastanu a nenechám je dále ničit. Ujmu se jejich sporu a všechny ovce rozsoudím. Postavím do jejich čela jediného pastýře z rodu svého služebníka, krále Davida, který o ně bude pečovat jako opravdový pastýř.

Jako Hospodin nyní prohlašuji, že zůstanu jejich jediným Bohem a že jim bude vládnout můj služebník z Davidova rodu. Uzavřu s nimi smlouvu, která jim přinese pokoj. Zbavím zemi divokých šelem, aby mé ovce, mohly bezpečně žít v pustinách a spát v lesích. Prokážu jim svou přízeň a svlažím jejich zemi hojností dešťů. Stromy v sadech jim vydají své ovoce a země přinese bohatou úrodu. Lidé se budou cítit ve své zemi bezpečně, neboť až zlomím jejich trápení a vysvobodím je z moci protivníků, Izraelci konečně pochopí, že já, Hospodin, jsem jejich Bůh. Již nebudou úpět v područí cizích národů a divoká zvěř jim neublíží. Budou žít v bezpečí a již nikdo je neohrozí.

1.Petr 4:7-11

Konec všech věcí je blízko. Žijte proto rozumně a střízlivě, abyste byli pohotoví k modlitbám. Především mějte vytrvalou lásku jedni k druhým; vždyť láska přikryje množství hříchů. Buďte jedni k druhým pohostinní a nestěžujte si na to! Každý ať slouží druhým tím darem milosti, který přijal; tak budete dobrými správci milosti Boží v její rozmanitosti. Kdo káže, ať zvěstuje slovo Boží. Kdo slouží, ať to činí ze síly, kterou dává Bůh – tak aby se všecko dělo k oslavě Boží skrze Ježíše Krista. Jemu buď sláva i moc na věky věků. Amen.

Nahrávka: 

Ke stažení zde

Next Post

Discover more from Na Cestě | Společenství Církve bratrské Brno

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading